Jouw profiel en privacy
Hoe anderen je zien, wie je kan bereiken en hoe je je account veilig houdt.
Jouw profiel bewerken
- Klik op je foto rechtsboven in het venster en daarna op Profiel & instellingen. De instellingen openen op Mijn account.
- Klik op Foto wijzigen om een JPEG-, PNG- of BMP-afbeelding te uploaden, of op Verwijderen om terug te gaan naar je initialen.
- Vul je Voornaam, Achternaam, Gebruikersnaam, Roepnaam en Positie (bijvoorbeeld je functietitel) in of pas ze aan.
- Klik op Opslaan.
Een gebruikersnaam bevat kleine letters, cijfers, punten, streepjes en lage streepjes en begint met een letter. Sommige velden kunnen vergrendeld zijn: “Door je aanmeldingsprovider ingesteld” als het aanmeldingssysteem van je organisatie ze levert, of “Beheerd door je systeembeheerder”.
Om je e-mailadres te wijzigen, klik je op E-mailadres wijzigen…, typ je het Nieuwe E-mail en je Huidig wachtwoord en klik je daarna op E-mailadres wijzigen. Je kunt een bericht op het nieuwe adres krijgen om het te bevestigen.
Profielgegevens die door je organisatie zijn ingesteld
Je beheerders kunnen velden aan profielen toevoegen, zoals een afdeling, een locatie of een telefoonnummer. Deze verschijnen onder Profielgegevens in Mijn account, waar je de velden kunt invullen die je mag wijzigen. Een community kan ook eigen lid-attributen hebben: als je sommige van de jouwe mag instellen, klik je met de rechtermuisknop op je eigen naam en kies je Attributen bewerken….
Teambadge
Als je lid bent van teams in de huidige community, bepaalt Teambadge in Mijn account welk team zijn tag naast je naam toont, of Geen. Elke community behoudt zijn eigen keuze.
Jouw rollen
Sommige communities hebben rollen die iedereen kan aannemen, die je naam kleuren en mogelijk meer rechten geven. Kies Jouw rollen… in het communitymenu om ze aan te nemen of te verlaten.
Hoe mensen je zien
Anderen zien je profielkaart wanneer ze op je naam of foto klikken: je naam, gebruikersnaam, positie, aangepaste status, lokale tijd, rollen en de profielgegevens die je organisatie toont. Klik op je eigen naam om dit te controleren; er staan de knoppen Profiel aanpassen en Een status instellen.
Standaard zien anderen “Voor het laatst online …” terwijl je afwezig of offline bent. Om dit te verbergen, schakel je Delen wanneer je voor het laatst online was uit in Instellingen › Weergave.
Een aangepaste status instellen
Een aangepaste status is een korte tekst met een emoji, zoals "In een vergadering" of "Op vakantie", die naast je naam wordt weergegeven.
- Klik op uw foto rechtsboven in het venster.
- Typ in Aangepaste status instellen en klik op de emoji-knop (Emoji kiezen) om een emoji te selecteren. Of kies een van de Suggesties of Recente statussen.
- Kies met Verwijderen na wanneer de status verdwijnt: 30 minuten, 1 uur, 4 uur, Vandaag, Deze week, Niet wissen of Datum en tijd kiezen….
Om de status te verwijderen, klik je op Aangepaste status wissen (het ×). Voor je beschikbaarheid (online, afwezig, niet storen), zie Je status.
Profielen van anderen
Klik op de naam of het profielbeeld van iemand om hun profielkaart te zien, met hun lokale tijd en het tijdsverschil met jou. Vanuit daar kun je ze een Bericht sturen of een Gesprek starten. Klik met de rechtermuisknop op hun naam of profielbeeld voor meer opties: Profiel, Bericht, Voeg toe aan een Kanaal, Uitnodigen voor een community, Vermelding, Gebruikersnaam kopiëren, Negeren en Blokkeren….
Een profielkaart heeft ook een Notitie-veld: klik erop om een notitie over die persoon te schrijven. Alleen jij kunt deze zien.
Wie je kan berichten
Wanneer je beheerder dit toestaat, bepaalt Instellingen › Privacy & veiligheid hoe je privéberichten ontvangt van mensen met wie je nog niet praat. Niemand wordt verteld welke keuze je maakt.
- Onder Privéberichten, Van mensen met wie je nog niet praat, kies je Accepteer van iedereen of Vraag me eerst: hun berichten wachten dan in je berichtverzoeken, zonder je te storen, totdat je ze accepteert. Bots en systeembeheerders krijgen altijd toegang.
- Onder In elke community kun je voor elke community waaraan je deelneemt een andere keuze maken. Iemand krijgt toegang wanneer een community die je met hen deelt hen accepteert.
Berichtverzoeken
Wachtende privéberichten staan vermeld onder Berichtverzoeken, bovenaan je privéberichten. Open er een om het te lezen. In plaats van het berichtenveld staat er een balk met de tekst "Berichtverzoek van …", met drie opties:
- Accepteren: het gesprek wordt een normaal gesprek en hun berichten sturen je meldingen.
- Negeren: het verzoek wordt verborgen totdat ze opnieuw schrijven.
- Blokkeren: zie hieronder.
De afzender wordt niet verteld of je hun verzoek hebt gelezen, genegeerd of geblokkeerd. Als je de verzoeken van iemand blijft negeren, biedt Antimatter aan om ze te blokkeren; je kunt dan Niet nu of Niet meer vragen voor deze persoon kiezen.
Iemand negeren of blokkeren
Klik met de rechtermuisknop op de naam of het profielbeeld van iemand, of open de ⋯ op hun profielkaart:
- Negeren: u krijgt geen melding van wat ze schrijven, hun privéberichten wachten onder uw berichtverzoeken en hun berichten in kanalen worden samengevat in een regel met de tekst "Bericht van iemand die u negeert". Klik op Toon om er één te lezen.
- Blokkeren…: ze kunnen u niet meer berichten of een groepsbericht met u starten, u krijgt geen melding van wat ze schrijven en hun berichten in gedeelde kanalen worden samengevat. Bevestig met Blokkeren. Uw privébericht met hen toont "U heeft … geblokkeerd" en u kunt er niet meer in schrijven totdat u hen deblokkeert.
Ze worden hier niet van op de hoogte gesteld. Om het ongedaan te maken, kiest u Niet meer negeren of Deblokkeren in hetzelfde menu, of in Instellingen › Privacy & veiligheid, waar de personen die u Geblokkeerd en Genegeerd heeft, worden weergegeven.
Wachtwoord en meervoudige verificatie
Ga naar Instellingen › Beveiliging.
Wachtwoord wijzigen
- Klik naast Wachtwoord op Wijzigen….
- Voer uw Huidig wachtwoord, het Nieuw wachtwoord en Bevestig het nieuwe wachtwoord in.
- Klik op Wachtwoord wijzigen.
Als u inlogt via het inlogsysteem van uw organisatie (zoals SAML, AD/LDAP of GitLab), staat dit op de pagina en wordt uw wachtwoord daar beheerd. Met Inlog methode kunt u mogelijk wisselen tussen een wachtwoord en dat systeem.
Als u uw wachtwoord bent vergeten, klikt u op Wachtwoord vergeten? op de inlogpagina en voert u uw e-mailadres in om een link te ontvangen.
Meervoudige verificatie inschakelen
Meervoudige verificatie vraagt bij elke inlogging om een code uit een app op uw telefoon, zodat uw wachtwoord alleen niet genoeg is.
- Installeer een authenticator-app op uw telefoon, zoals Aegis, Google Authenticator of 1Password.
- Klik naast Multi-factor authenticatie op Instellen….
- Scan de QR-code met de app of voer de sleutel eronder in.
- Voer de Code uit de app in en klik op Inschakelen.
Om een andere telefoon te gebruiken, klikt u op Opnieuw instellen…. Om het uit te schakelen, klikt u op Verwijderen naast Meervoudige verificatie verwijderen, tenzij uw server dit vereist.
Waar u bent ingelogd
Instellingen › Beveiliging toont onder Waar je bent ingelogd elke browser, desktopapp en telefoon die is ingelogd op je account, inclusief wanneer deze voor het laatst actief was. Klik Afmelden naast een apparaat dat je niet herkent of niet meer gebruikt, en wijzig je wachtwoord als je vermoedt dat iemand anders je account heeft gebruikt.
Toegangsgeschiedenis (klik op Toon) toont recente inlogacties en wijzigingen aan je account, inclusief de herkomst.
Om af te melden op het apparaat dat je momenteel gebruikt, klik je op je profielfoto rechtsboven en vervolgens op Afmelden.
Tokens en geautoriseerde apps
Als je server dit toestaat, bevat Instellingen › Beveiliging ook Persoonlijke toegangstokens, waarmee je eigen scripts Antimatter als jij kunnen gebruiken. Maak er een aan met Nieuw Token Aanmaken en kopieer deze onmiddellijk: deze wordt niet nog een keer getoond. Intrek een token dat je niet meer nodig hebt en deel nooit een token. Apps waaraan je toegang hebt gegeven toont de externe applicaties waaraan je toegang tot je account hebt verleend; klik op Toegang verwijderen om deze in te trekken.
Je account deactiveren
Als je server dit toestaat, kun je via Deactiveer Account onderaan in Instellingen › Beveiliging de server verlaten. Klik op Deactiveren… en vervolgens op Deactiveren. Je wordt afgemeld en kunt niet meer inloggen; je berichten blijven bewaard. Een beheerder kan je account weer activeren.