Twój profil i prywatność
Jak inni Cię widzą, kto może się z Tobą skontaktować i jak utrzymać konto w bezpiecznym stanie.
Edytuj swój profil
- Kliknij swój obrazek w prawym górnym rogu okna, a następnie Profil i ustawienia. Ustawienia otworzą się na Moje konto.
- Kliknij Zmień zdjęcie, aby przesłać obraz w formacie JPEG, PNG lub BMP, lub Usuń, aby wrócić do inicjałów.
- Wypełnij lub zmień Imię, Nazwisko, Nazwa użytkownika, Pseudonim i Stanowisko (np. tytuł stanowiska).
- Kliknij Zapisz.
Nazwa użytkownika używa małych liter, cyfr, kropek, myślników i podkreśleń oraz zaczyna się od litery. Niektóre pola mogą być zablokowane: „Ustawione przez dostawcę logowania”, gdy system logowania Twojej organizacji je dostarcza, lub „Zarządzane przez administratora systemu”.
Aby zmienić adres e-mail, kliknij Zmień adres e-mail…, wpisz Nowy e-mail oraz Aktualne Hasło, a następnie kliknij Zmień adres e-mail. Na nowy adres może zostać wysłana wiadomość z prośbą o potwierdzenie.
Szczegóły profilu ustawione przez Twoją organizację
Twoi administratorzy mogą dodać pola do profili, takie jak dział, lokalizacja lub numer telefonu. Pojawiają się pod Szczegóły profilu w Moje konto, gdzie możesz wypełnić te, które masz prawo zmienić. Społeczność może również mieć własne atrybuty członków: gdy możesz ustawić niektóre ze swoich, kliknij prawym przyciskiem myszy swoje imię i nazwisko i wybierz Edytuj atrybuty….
Odznaka zespołu
Jeśli należysz do zespołów w bieżącej społeczności, Odznaka zespołu w Moje konto wybiera zespół, którego tag wyświetla się obok Twojego imienia i nazwiska, lub Brak. Każda społeczność zachowuje własny wybór.
Twoje role
Niektóre społeczności mają role, które może przyjąć każdy, kolorujące Twoje imię i nazwisko i mogące umożliwić więcej. Wybierz Twoje role… w menu społeczności, aby je przyjąć lub opuścić.
Jak ludzie Cię widzą
Inni widzą Twoją kartę profilu, gdy klikną Twoje imię lub obrazek: Twoje imię i nazwisko, nazwę użytkownika, stanowisko, niestandardowy status, czas lokalny, role oraz szczegóły profilu wyświetlane przez Twoją organizację. Kliknij swoje imię i nazwisko, aby to sprawdzić; ma przyciski Edytuj profil i Ustaw status.
Domyślnie inni użytkownicy widzą „Ostatnio online …”, gdy jesteś nieobecny lub offline. Aby to ukryć, wyłącz Udostępniaj czas ostatniej aktywności w Ustawienia › Wygląd.
Ustaw niestandardowy status
Status niestandardowy to krótki tekst z emoji, np. „W spotkaniu” lub „Na urlopie”, wyświetlany obok Twojego imienia.
- Kliknij swoje zdjęcie w prawym górnym rogu okna.
- Wpisz tekst w polu Ustaw niestandardowy stan i kliknij przycisk emoji (Wybierz emoji), aby wybrać emoji. Możesz też wybrać jeden z Propozycji lub Ostatni stanów.
- Wybierz, kiedy stan zniknie, za pomocą opcji Wyczyść po: 30 minut, 1 godzina, 4 godziny, Dziś, W tym tygodniu, Nie czyść lub Wybierz datę i godzinę….
Aby go usunąć, kliknij Wyczyść status niestandardowy (ikona ×). Informacje o swojej dostępności (dostępny, nieobecny, nie przeszkadzać) znajdziesz w sekcji Twój status.
Profile innych osób
Kliknij nazwę lub zdjęcie użytkownika, aby zobaczyć jego kartę profilu, z jego czasem lokalnym i różnicą czasową względem Twojego. Stamtąd możesz wysłać mu Wiadomość lub zadzwonić (Zadzwoń). Kliknij prawym przyciskiem myszy na nazwę lub zdjęcie, aby uzyskać więcej opcji: Profil, Wiadomość, Dodaj do kanału, Zaproś do społeczności, Wzmianka, Kopiuj nazwę użytkownika, Ignoruj i Zablokuj….
Karta profilu zawiera również pole Notatka: kliknij je, aby zapisać notatkę o tej osobie. Widzi ją tylko Ty.
Kto może Ci pisać
Jeśli Twój administrator to zezwoli, sekcja Ustawienia › Prywatność i bezpieczeństwo decyduje, jak otrzymujesz wiadomości bezpośrednie od osób, z którymi jeszcze nie rozmawiasz. Nikt nie jest informowany o Twoim wyborze.
- W sekcji Wiadomości bezpośrednie, pod opcją Od osób, z którymi jeszcze nie rozmawiasz, wybierz Akceptuj od wszystkich lub Najpierw zapytaj: ich wiadomości będą wtedy czekać w Twoich żądaniach wiadomości, bez wysyłania powiadomień, aż je zaakceptujesz. Bots i administratorzy systemu zawsze mają dostęp.
- W sekcji W każdej społeczności możesz podjąć inną decyzję dla każdej społeczności, w której uczestniczysz. Osoba ma dostęp, gdy wspólna z nią społeczność ją zaakceptuje.
Żądania wiadomości
Oczekujące wiadomości bezpośrednie są wymienione w sekcji Żądania wiadomości na górze listy Twoich wiadomości bezpośrednich. Otwórz jedną, aby ją przeczytać. Zamiast pola do pisania wiadomości pojawi się pasek z napisem „Żądanie wiadomości od …”, z trzema opcjami:
- Zaakceptuj: rozmowa staje się zwykłą, a ich wiadomości będą Cię powiadamiać.
- Ignoruj: żądanie zostanie ukryte, aż ta osoba napisze ponownie.
- Zablokuj: patrz poniżej.
Nadawca nie jest informowany, czy przeczytałeś, zignorowałeś lub zablokował jego żądanie. Jeśli będziesz ignorować żądania danej osoby, Antimatter zaproponuje jej zablokowanie; możesz odpowiedzieć Nie teraz lub Nie pytaj ponownie o tę osobę.
Ignorowanie lub blokowanie kogoś
Kliknij prawym przyciskiem myszy na nazwisko lub zdjęcie danej osoby albo otwórz menu ⋯ na karcie jej profilu:
- Ignoruj: żadne z jej wiadomości nie wygeneruje powiadomienia, wiadomości bezpośrednie będą czekać w liście Twoich żądań wiadomości, a jej wiadomości w kanałach zostaną zwinięte do wiersza z napisem „Wiadomość od osoby, którą ignorujesz”. Kliknij Pokaż, aby ją przeczytać.
- Zablokuj…: nie będą mogli już wysyłać Ci wiadomości ani rozpoczynać z Tobą wiadomości grupowej, nic z tego, co napiszą, nie będzie Cię powiadamiać, a ich wiadomości w wspólnych kanałach będą zwinięte. Potwierdź wybór opcją Zablokuj. W Twojej wiadomości bezpośredniej z nimi pojawi się komunikat „Zablokowałeś …”, a żaden z Was nie będzie mógł tam pisać, dopóki nie odblokujesz tej osoby.
Nie zostają o tym poinformowani. Aby cofnąć tę operację, wybierz Przestań ignorować lub Odblokuj w tym samym menu lub w Ustawienia › Prywatność i bezpieczeństwo, gdzie znajduje się lista osób, które Zablokowane i Ignorowane.
Hasło i uwierzytelnianie wieloskładnikowe
Przejdź do Ustawienia › Bezpieczeństwo.
Zmiana hasła
- Obok Hasło kliknij Zmień….
- Wpisz Aktualne Hasło, Nowe hasło oraz Potwierdź nowe hasło.
- Kliknij Zmień hasło.
Jeśli logujesz się przez system logowania Twojej organizacji (na przykład SAML, AD/LDAP lub GitLab), strona to informuje, a Twoje hasło jest zarządzane w tym systemie. Opcja Metoda logowania może umożliwiać przełączanie między hasłem a tym systemem.
Jeśli zapomniałeś hasła, kliknij Zapomniałeś hasła? na stronie logowania i podaj swój adres e-mail, aby otrzymać link.
Włączenie uwierzytelniania wieloskładnikowego
Uwierzytelnianie wieloskładnikowe wymaga podania kodu z aplikacji na telefon przy każdym logowaniu, dzięki czemu samo hasło nie jest wystarczające.
- Zainstaluj na telefonie aplikację do uwierzytelniania, na przykład Aegis, Google Authenticator lub 1Password.
- Obok opcji Wieloskładnikowe uwierzytelnianie kliknij Skonfiguruj….
- Zeskanuj kod QR za pomocą aplikacji lub wpisz klucz wyświetlony pod nim.
- Wpisz Kod z aplikacji i kliknij Włącz.
Aby użyć innego telefonu, kliknij Skonfiguruj ponownie…. Aby wyłączyć tę funkcję, kliknij Usuń obok Usuń uwierzytelnianie wieloskładnikowe, chyba że serwer tego wymaga.
Miejsca, w których jesteś zalogowany(a)
W Ustawienia › Bezpieczeństwo w sekcji Aktywne sesje znajduje się lista wszystkich przeglądarek, aplikacji desktopowych i telefonów zalogowanych na Twoje konto wraz z informacją o ostatniej aktywności. Kliknij Wyloguj się obok urządzenia, którego nie rozpoznajesz lub którego nie używasz już, i zmień hasło, jeśli podejrzewasz, że ktoś inny korzystał z Twojego konta.
Historia dostępu (kliknij Pokaż) zawiera listę ostatnich logowań i zmian na Twoim koncie wraz z informacją o ich źródle.
Aby wylogować się z urządzenia, którego teraz używasz, kliknij swoje zdjęcie w prawym górnym rogu, a następnie Wyloguj się.
Tokeny i autoryzowane aplikacje
Jeśli Twój serwer to umożliwia, w Ustawienia › Bezpieczeństwo znajduje się również sekcja Personalne tokeny dostępu, która pozwala Twoim własnym skryptom korzystać z Antimattera jako z Twojego konta. Utwórz token za pomocą Utwórz nowy token i skopiuj go od razu: nie zostanie wyświetlony ponownie. Odwołaj token, którego nie potrzebujesz już, i nigdy nie udostępniaj tokenów. Sekcja Autoryzowane aplikacje zawiera listę zewnętrznych aplikacji, którym przyznałeś dostęp do swojego konta; kliknij Usuń dostęp, aby go cofnąć.
Dezaktywacja konta
Jeśli serwer to umożliwia, opcja Dezaktywuj konto na dole Ustawienia › Bezpieczeństwo pozwala Ci opuścić serwer. Kliknij Dezaktywuj…, a następnie Dezaktywuj. Zostaniesz wylogowany i nie będziesz mógł się zalogować ponownie; Twoje wiadomości zostaną zachowane. Administrator może ponownie aktywować Twoje konto.