Din profil och din integritet

Så här ser andra dig, vem som kan nå dig och hur du håller ditt konto säkert.

Redigera din profil

  1. Klicka på din bild i fönstrets övre högra hörn och välj sedan Profil & inställningar. Inställningarna öppnas på Mitt konto.
  2. Klicka på Ändra bild för att ladda upp en JPEG-, PNG- eller BMP-bild, eller Ta bort för att återgå till dina initialer.
  3. Fyll i eller ändra ditt Förnamn, Efternamn, Användarnamn, Alias och Position (t.ex. din titel).
  4. Klicka på Spara.

Ett användarnamn använder gemina bokstäver, siffror, punkter, bindestreck och understreck och börjar med en bokstav. Vissa fält kan vara låsta: "Anges av din inloggningsleverantör" när din organisations inloggningssystem tillhandahåller dem, eller "Hanteras av din systemadministratör".

För att ändra din e-postadress, klicka på Ändra e-post…, ange Ny e-postadress och ditt Nuvarande lösenord, och klicka sedan på Ändra e-post. Du kan få ett meddelande på den nya adressen för att bekräfta den.

Profiluppgifter som anges av din organisation

Dina administratörer kan lägga till fält i profiler, såsom avdelning, plats eller telefonnummer. De visas under Profiluppgifter i Mitt konto, där du kan fylla i de fält du har tillstånd att ändra. En gemenskap kan också ha egna medlemsattribut: när du kan ange några av dina, högerklicka på ditt eget namn och välj Redigera attribut….

Teammärke

Om du tillhör team i den aktuella gemenskapen väljer Teammärke i Mitt konto det team vars etikett visas bredvid ditt namn där, eller Inget. Varje gemenskap behåller sitt eget val.

Dina roller

Vissa gemenskaper har roller som alla kan ta, som färglägger ditt namn och kan ge dig fler möjligheter. Välj Dina roller… i gemenskapsmenyn för att ta eller lämna dem.

Så här ser andra dig

Andra ser ditt profilkort när de klickar på ditt namn eller din bild: ditt namn, användarnamn, position, anpassad status, lokal tid, roller och de profiluppgifter din organisation visar. Klicka på ditt eget namn för att kontrollera det; det har knapparna Redigera profil och Ange status.

Som standard ser andra "Senast online …" när du är borta eller offline. För att dölja det, stäng av Dela när du senast var online i Inställningar › Utseende.

Ange en anpassad status

En anpassad status är en kort text med en emoji, till exempel "I ett möte" eller "Semester", som visas bredvid ditt namn.

  1. Klicka på din bild i fönstrets övre högra hörn.
  2. Skriv i Ange en anpassad status och klicka på knapp för emoji (Välj en emoji) för att välja en emoji. Eller välj en av Förslagen eller Nyligen statusar.
  3. Välj när den försvinner med Rensa efter: 30 minuter, 1 timme, 4 timmar, I dag, Denna vecka, Rensa inte eller Välj datum och tid….

För att ta bort den, klicka på Rensa anpassad status (tecknet ×). För din tillgänglighet (online, borta, stör ej), se Din status.

Andras profiler

Klicka på någon annans namn eller bild för att se deras profilkort, med deras lokala tid och hur långt det är från din. Därifrån kan du Meddelande eller Samtal med dem. Högerklicka på deras namn eller bild för fler alternativ: Profil, Meddelande, Lägg till användare till en kanal, Bjud in till en gemenskap, Omnämnande, Kopiera användarnamn, Ignorera och Blockera….

Ett profilkort har också ett fält för Anteckning: klicka på det för att skriva en anteckning om den personen. Endast du ser den.

Vem kan skicka dig meddelanden

När din administratör tillåter det, avgör Inställningar › Sekretess & säkerhet hur du får direktmeddelanden från personer du inte pratar med än. Ingen får veta vad du väljer.

  • Under Direktmeddelanden, Från personer du inte pratar med än, välj Acceptera från alla eller Fråga mig först: deras meddelanden väntar då bland dina meddelandeförfrågningar, utan att avisera dig, tills du accepterar dem. Bots och systemadministratörer får alltid igenom.
  • Under I varje gemenskap kan du göra ett annat val för varje gemenskap du är med i. Någon får igenom när en gemenskap du delar med dem accepterar dem.

Meddelandeförfrågningar

Väntande direktmeddelanden listas under Meddelandeförfrågningar, högst upp i dina direktmeddelanden. Öppna ett för att läsa det. Istället för meddelandefältet finns en rad som säger "Meddelandeförfrågan från …", med tre val:

  • Acceptera: konversationen blir en vanlig, och deras meddelanden aviseras för dig.
  • Ignorera: förfrågan göls dolt tills de skriver igen.
  • Blockera: se nedan.

Avsändaren får inte veta om du läst, ignorerat eller blockerat deras förfrågan. Om du fortsätter att ignorera någon annans förfrågningar, föreslår Antimatter att du blockerar dem; du kan svara Senare eller Fråga inte igen om denna person.

Ignorera eller blockera någon

Högerklicka på någon annans namn eller bild, eller öppna ⋯ på deras profilkort:

  • Ignorera: inget de skriver meddelar dig, deras direktmeddelanden väntar bland dina meddelandeförfrågningar, och deras meddelanden i kanaler veckas ihop till en rad som säger "Meddelande från någon du ignorerar". Klicka på Visa för att läsa ett.
  • Blockera…: de kan inte längre skicka dig meddelanden eller starta ett gruppmeddelande med dig, inget de skriver meddelar dig, och deras meddelanden i gemensamma kanaler veckas ihop. Bekräfta med Blockera. Ditt direktmeddelande med dem visar "Du blockerade …", och ingen av er kan skriva där tills du avblockerar dem.

De får inte veta det. För att ångra, välj Sluta ignorera eller Avblockera i samma meny, eller i Inställningar › Sekretess & säkerhet, som listar de personer du Blockerade och Ignorerade.

Att blockera tar inte bort någon från dina kanaler och anmäler dem inte. Om någon trakasserar dig, berätta det också för din gemenskaps moderatorer, till exempel med Anmäl meddelande i ett meddelandes meny om din gemenskap erbjuder det.

Lösenord och flerfaktorsautentisering

Gå till Inställningar › Säkerhet.

Ändra ditt lösenord

  1. Vid Lösenord, klicka på Ändra….
  2. Skriv in ditt Nuvarande lösenord, det Nytt lösenord och Bekräfta det nya lösenordet.
  3. Klicka på Ändra lösenord.

Om du loggar in via din organisations inloggningsystem (såsom SAML, AD/LDAP eller GitLab), så står det på sidan, och ditt lösenord hanteras där. Inloggningsmetod kan låta dig byta mellan ett lösenord och det systemet.

Om du glömt ditt lösenord, klicka på Har du glömt ditt lösenord? på inloggningssidan och ange din e-postadress för att få ett länk.

Slå på flerfaktorsautentisering

Flerfaktorsautentisering ber om en kod från en app på din telefon varje gång du loggar in, så att ditt lösenord inte är tillräckligt i sig.

  1. Installera en autentiseringsapp på din telefon, såsom Aegis, Google Authenticator eller 1Password.
  2. Vid Flerfaktorsautentisering, klicka på Ställ in….
  3. Skanna QR-koden med appen, eller skriv in nyckeln som visas under den.
  4. Skriv in Kod från appen och klicka på Slå på.

För att använda en annan telefon, klicka på Ställ in igen…. För att slå av, klicka på Ta bort vid Ta bort multifaktorautentisering, om inte din server kräver det.

Var du är inloggad

Inställningar › Säkerhet visar, under Var du är inloggad, varje webbläsare, skrivbordsapp och mobil som är inloggad på ditt konto, samt när den senast var aktiv. Klicka på Logga ut bredvid en enhet du inte känner igen eller inte längre använder, och ändra ditt lösenord om du misstänker att någon annan har använt ditt konto.

Åtkomsthistorik (klicka på Visa) visar nyliga inloggningar och ändringar på ditt konto, inklusive varifrån de kom.

För att logga ut från den enhet du använder, klicka på din bild i övre högra hörnet och välj sedan Logga ut.

Tokens och godkända appar

Om din server tillåter det finns även Aktivera Personliga Access-tokens under Inställningar › Säkerhet. Dessa gör att egna skript kan använda Antimatter som dig. Skapa ett token med Skapa nytt token och kopiera det direkt: det visas inte igen. Återkalla ett token du inte längre behöver, och dela aldrig ett token. Appar du har godkänt listar externa appar som du har tillåtit att använda ditt konto. Klicka på Ta bort åtkomst för att återkalla tillståndet.

Avaktivera ditt konto

När din server tillåter det kan du lämna servern genom att välja Avaktivera kontot längst ner under Inställningar › Säkerhet. Klicka på Inaktivera… och sedan på Avaktivera. Du loggas ut och kan inte logga in igen, men dina meddelanden förblir kvar. En administratör kan återaktivera ditt konto.