Profil dan privasi anda
Bagaimana orang lain melihat anda, siapa yang boleh menghubungi anda, dan cara untuk mengekalkan keselamatan akaun anda.
Sunting profil anda
- Klik gambar anda di bahagian kanan atas tetingkap, kemudian Profil & tetapan. Tetapan dibuka pada Akaun saya.
- Klik Tukar gambar untuk memuat naik imej JPEG, PNG atau BMP, atau Buang untuk kembali kepada inisial anda.
- Isi atau ubah Nama, Nama Keluarga, Nama Pengguna, Nama Panggilan dan Jawatan (gelaran kerja anda, sebagai contoh).
- Klik Simpan.
Nama pengguna menggunakan huruf kecil, nombor, titik, sengkang dan garisan bawah, dan bermula dengan huruf. Sesetengah medan mungkin dikunci: "Ditetapkan oleh pembekal log masuk anda" apabila sistem log masuk organisasi anda membekalkannya, atau "Dikelolakan oleh Pentadbir Sistem anda".
Untuk mengubah alamat e-mel anda, klik Tukar e-mel…, taip E-mel Baharu dan Kata Laluan Semasa anda, kemudian klik Tukar e-mel. Anda mungkin menerima mesej di alamat baharu untuk mengesahkannya.
Butiran profil yang ditetapkan oleh organisasi anda
Pentadbir anda boleh menambah medan ke profil, seperti jabatan, tapak atau nombor telefon. Ia muncul di bawah Butiran profil dalam Akaun saya, di mana anda boleh mengisi medan yang dibenarkan untuk diubah. Komuniti juga boleh mempunyai atribut ahli sendiri: apabila anda boleh menetapkan sesetengah atribut anda, klik kanan nama anda dan pilih Sunting atribut….
Lencana pasukan
Jika anda tergolong dalam pasukan dalam komuniti semasa, Lencana pasukan dalam Akaun saya memilih pasukan yang tagnya dipaparkan di sebelah nama anda di sana, atau Tiada. Setiap komuniti mengekalkan pilihannya sendiri.
Peranan anda
Sesetengah komuniti mempunyai peranan yang boleh diambil oleh sesiapa sahaja, yang mewarna nama anda dan mungkin membolehkan anda melakukan lebih banyak perkara. Pilih Peranan anda… dalam menu komuniti untuk mengambil atau keluar daripada peranan tersebut.
Bagaimana orang lain melihat anda
Orang lain melihat kad profil anda apabila mereka klik nama atau gambar anda: nama anda, nama pengguna, jawatan, status khusus, waktu tempatan, peranan, dan butiran profil yang dipaparkan oleh organisasi anda. Klik nama anda sendiri untuk menyemaknya; ia mempunyai butang Sunting Profil dan Tetapkan status.
Secara lalai, orang lain melihat "Terakhir dalam talian …" semasa anda tiada atau luar talian. Untuk menyembunyikannya, matikan Kongsi waktu anda terakhir dalam talian dalam Tetapan › Penampilan.
Tetapkan status khusus
Status tersuai ialah teks pendek dengan emoji, seperti "Dalam mesyuarat" atau "Cuti", yang dipaparkan di sebelah nama anda.
- Klik gambar anda di bahagian kanan atas tetingkap.
- Taip dalam Tetapkan status tersuai, dan klik butang emoji (Pilih emoji) untuk memilih emoji. Atau pilih salah satu status Cadangan atau Terbaru.
- Pilih bila ia hilang dengan Bersihkan selepas: 30 minit, 1 jam, 4 jam, Hari ini, Minggu ini, Jangan bersihkan, atau Pilih tarikh dan masa….
Untuk membuangnya, klik Kosongkan status tersuai (×). Untuk ketersediaan anda (dalam talian, tiada, jangan ganggu), lihat Status anda.
Profil orang lain
Klik nama atau gambar seseorang untuk melihat kad profil mereka, dengan masa tempatan mereka dan sejauh mana ia berbeza dengan masa anda. Dari situ anda boleh Mesej atau Panggilan mereka. Klik kanan nama atau gambar mereka untuk lebih banyak: Profil, Mesej, Tambah ke Saluran, Jemput ke komuniti, Sebut, Salin Nama Pengguna, Abaikan dan Sekat….
Kad profil juga mempunyai medan Nota: klik untuk menulis nota tentang orang tersebut. Hanya anda yang boleh melihatnya.
Siapa yang boleh mesej anda
Apabila pentadbir anda mengizinkannya, Tetapan › Privasi & keselamatan menentukan bagaimana anda menerima mesej terus daripada orang yang anda belum berinteraksi. Tiada seorang pun diberitahu pilihan anda.
- Di bawah Mesej Terus, Dari orang yang anda belum berinteraksi, pilih Terima dari semua orang, atau Tanya saya dahulu: mesej mereka kemudian menunggu dalam permintaan mesej anda, tanpa memberi anda pemberitahuan, sehingga anda menerimanya. Bot dan pentadbir sistem sentiasa dapat lulus.
- Di bawah Dalam setiap komuniti, anda boleh membuat pilihan berbeza untuk setiap komuniti yang anda sertai. Seseorang akan lulus apabila komuniti yang anda kongsi dengan mereka menerimanya.
Permintaan mesej
Mesej terus yang menunggu disenaraikan di bawah Permintaan mesej, di bahagian atas mesej terus anda. Buka satu untuk membacanya. Sebagai ganti kotak mesej, bar menyatakan "Permintaan mesej dari …", dengan tiga pilihan:
- Terima: perbualan menjadi perbualan biasa, dan mesej mereka memberi anda pemberitahuan.
- Abaikan: permintaan disembunyikan sehingga mereka menulis lagi.
- Sekat: lihat di bawah.
Pengirim tidak diberitahu sama ada anda telah membaca, mengabaikan atau menyekat permintaan mereka. Jika anda terus mengabaikan permintaan seseorang, Antimatter menawarkan untuk menyekat mereka; anda boleh menjawab Bukan sekarang atau Jangan tanya lagi untuk orang ini.
Abaikan atau sekut seseorang
Klik kanan nama atau gambar seseorang, atau buka ⋯ pada kad profil mereka:
- Abaikan: apa yang mereka tulis tidak akan memberi anda pemberitahuan, mesej terus mereka akan menunggu dalam senarai permintaan mesej anda, dan mesej mereka dalam saluran akan dilipat menjadi satu baris yang menyatakan "Mesej daripada seseorang yang anda abaikan". Klik Tunjuk untuk membacanya.
- Sekat…: mereka tidak lagi boleh menghantar mesej kepada anda atau memulakan mesej kumpulan dengan anda, apa yang mereka tulis tidak akan memberi anda pemberitahuan, dan mesej mereka dalam saluran bersama akan dilipat. Sahkan dengan Sekat. Mesej terus anda dengan mereka akan menunjukkan "Anda telah menyekat …", dan tiada seorang pun daripada anda yang boleh menulis di sana sehingga anda membatalkan sekat.
Mereka tidak akan diberitahu. Untuk membatalkannya, pilih Hentikan abaikan atau Batal sekat dalam menu yang sama, atau dalam Tetapan › Privasi & keselamatan, yang menyenaraikan orang yang anda Disekat dan Diabaikan.
Kata laluan dan pengesahan dua faktor
Pergi ke Tetapan › Keselamatan.
Tukar kata laluan anda
- Di sebelah Kata Laluan, klik Tukar….
- Taip Kata Laluan Semasa, Kata Laluan Baharu, dan Sahkan kata laluan baharu anda.
- Klik Tukar kata laluan.
Jika anda log masuk melalui sistem log masuk organisasi anda (seperti SAML, AD/LDAP atau GitLab), halaman akan menyatakan demikian, dan kata laluan anda diuruskan di sana. Kaedah Log Masuk mungkin membolehkan anda bertukar antara kata laluan dan sistem tersebut.
Jika anda lupa kata laluan anda, klik Lupa kata laluan anda? pada halaman log masuk dan masukkan alamat e-mel anda untuk menerima pautan.
Hidupkan pengesahan dua faktor
Pengesahan dua faktor meminta kod daripada aplikasi pada telefon anda setiap kali anda log masuk, supaya kata laluan anda sahaja tidak mencukupi.
- Pasang aplikasi pengesah pada telefon anda, seperti Aegis, Google Authenticator atau 1Password.
- Di sebelah Pengesahan Dua Faktor, klik Sediakan….
- Imbas kod QR dengan aplikasi tersebut, atau taip kunci yang dipaparkan di bawahnya.
- Taip Kod daripada aplikasi dan klik Hidupkan.
Untuk menggunakan telefon lain, klik Sediakan semula…. Untuk mematikannya, klik Buang di sebelah Buang pengesahan berbilang faktor, melainkan pelayan anda mewajibkannya.
Di mana anda log masuk
Tetapan › Keselamatan senaraikan, di bawah Tempat anda log masuk, setiap pelayar, aplikasi desktop dan telefon yang log masuk ke akaun anda, beserta bila ia terakhir aktif. Klik Log keluar di sebelah satu yang tidak anda kenali atau tidak lagi digunakan, dan tukar kata laluan anda jika anda rasa seseorang telah menggunakan akaun anda.
Sejarah akses (klik Tunjuk) senaraikan log masuk dan perubahan ke akaun anda yang baru-baru ini, beserta dari mana ia datang.
Untuk log keluar daripada peranti yang anda gunakan, klik gambar anda di bahagian kanan atas, kemudian Log keluar.
Token dan aplikasi yang dibenarkan
Jika pelayan anda membenarkannya, Tetapan › Keselamatan juga mempunyai Token Akses Peribadi, yang membolehkan skrip anda menggunakan Antimatter sebagai anda. Cipta satu dengan Cipta Token dan salinnya serta-merta: ia tidak akan dipaparkan lagi. Batalkan satu yang tidak lagi anda perlukan, dan jangan kongsikan token. Aplikasi yang anda benarkan senaraikan aplikasi luar yang anda benarkan untuk menggunakan akaun anda; klik Buang akses untuk menarik balik.
Nyahaktifkan akaun anda
Apabila pelayan anda membenarkannya, Nonaktifkan Akaun di bahagian bawah Tetapan › Keselamatan membolehkan anda keluar daripada pelayan. Klik Nyahaktifkan…, kemudian Nyahaktifkan. Anda akan log keluar dan tidak dapat log masuk lagi; mesej anda kekal. Seorang pentadbir boleh mengaktifkan semula akaun anda.